Loading...

Cum vorbesc mamele

Cum le vorbim copiilor

Haaaide, vrei sa-ti spun cum vorbesc mamele?… Hm, ce zici? … Vreeei?… Da, iubito, hai sa-ti spuna mama.

Inainte, imi promiteam solemn ca n-am sa ma amestec cu alte impingatoare de carucioare. De la inaltimea nasului meu inca ridicat in vant, mi se parea ca-si prea redusesera vocabularul la cuvinte din doar doua silabe – papa, caca, pipi, bebe, titi. Iar putinele cuvinte mai lungi imi strepezeau dintii – manute, gurita, dintisori, laptic, pireut… Visam sa-i vorbesc fetei mele in fraze elaborate, cu subiect, predicat, atribute si complemente si eram incredintata ca primul ei cuvant rostit nu va fi departe de complexitatea lui ‘pterodactil’.

Si ce sa vezi… Cred ca, odata cu ghemotoaca de deja 4 luni, am expulzat si o parte din propriul creier. Acele cateva circumvolutiuni sub ale caror bucle se inscriau noi si noi cuvinte in dictionarul incorporat. Si daca reusesc totusi sa ingaim cateva cuvinte inteligibile in preajma adultilor nealaptatori, cand vine vorba sa-i vorbesc stelutei scot pe gura un repertoriu de onomatopee ce-ar face ciocarliile sa se dea de pamant de ciuda.

Recunosc, am incercat sa-mi pun in aplicare planul cu discursurile complicate. M-a izbit fara mila simtul ridicolului si m-am potolit. Mai intai cam pe ascuns – deh, orgoliul n-a revenit la kilogramele de dinainte de sarcina, apoi tot mai cu avant, am ajund sa imi distrez fiica indrugand te miri ce intr-un fel de klingoniana. In plus, in loc s-o invat eu pe ea, o imit intr-o veselie, de am deja spaime ca nu va invata sa vorbeasca. Dar nu ma pot abtine, e asa dulce si tandra limba ei!

Iar cand ma intalnesc cu celelalte conducatoare de carucioare prin curte – si, Doamne, ce bucurie e sa nu fiu singura afara, sa am cui ma plange stiind ca sunt perfect inteleasa si sa am cui cere un sfat – vocabularul si dictia de mama sunt etalate in toata splendoarea. Vorbindu-le copiilor, adopt o intonatie care ia un cuvant scris didactic pe o foaie seaca de hartie, face hartia cocolos si mi-o lasa sa pluteasca sonor in trahee, intr-un mod total neserios. Si sa vezi de ce interogatii alintate sunt capabila, si ce maimutareli siropoase pot produce. Asta dupa ce intreb de trei ori acelasi lucru, imi raspund singura si diminutivez la greu.

In caz ca esti cum eram eu inainte, pe vremea cand eram mandra de batul infipt in fundul din dotare, cand intorci nasul cu dispret la vederea unui grup de mame te rog sa te gandesti daca intelegi vreunul din urmatoarele cuvinte din vocabularul lor: meconiu, epiziotomie, ragade, reflexul Moro, mastita.

Ei, ai vazuuut?… Ai vazuuut ca nu e chiar asa cum ai crezut?

Facebook Comments

Comments

comments

You might also like

No Comments

Leave a Reply