Loading...

De unde ne aprovizionăm când nu ne ajunge grădina

nod verde 1

În primul nostru an de grădinărit, ne-am bucurat de cele 10 tufe de roşii care au rodit pe principiul „norocul începătorului”. În al doilea an, după ce am desţelenit pământul pentru 100 de tufe, le-a topit mana. Acum, în al 3-lea an, ştim deja că grădina extinsă la maxim este prea mică pentru a produce mult şi divers. Aşa că, pentru noi, Nod Verde e salvator.

Suntem gurmanzi dintotdeauna. De când cu steluţa, suntem mult mai atenţi la ce şi cum mâncăm. Şi de când cu grădinăritul, ne-am descoperit un respect şi o înţelegere de tipul „Stan Păţitul” pentru micii producători. Am aflat pe pielea noastră – băşicile de la coada sapei sunt dovada! – că agricultura responsabilă şi cu bun simţ presupune multă muncă şi nu întotdeauna suficient noroc.

Aşa că, atunci când poftim la ceva ce n-avem în grădină – şi, oricât ne-am strădui, n-o să avem niciodată straturi cu brânzeturi ori livezi cu salamuri aninate de ramuri – punem în cutia de la Nod Verde.

Fotocredit: D&P Photography

De ce comandăm de la Nod Verde?

Pe lângă faptul că ne putem alcătui un meniu mai divers decât cel provenind din recolta proprie, ne place Nod Verde pentru că:

  • susţinem producătorii locali – toate produsele vin de la producători de pe o rază de maxim 150 km de Cluj
  • susţinem micii producători – mulţi dintre ei lucrează în familie şi aceasta este singura lor sursă de venit
  • produsele sunt foarte proaspete – distanţa dintre fermă şi masă e sub 150 de km şi sub 2 zile de la recoltare, în cazul legumelor şi fructelor
  • produsele sunt suficient de diverse – găsim varză kale pentru chipsuri, salam de vită cu fenicul absolut SEN-ZA-ŢIO-NAL, microplante pentru energie decorativă pe bruschete ori supele-cremă, sosuri fructate cu adevărat IM-PRE-SIO-NAN-TE, de savurat goale-goluţe ori lângă platoul cu brânzeturi şi cărnuri diverse
  • preferăm livrarea la domiciliu – cutia cu selecţia personală de bunătăţi este livrată acasă marţia ori joia, variantă ideală pentru agorafobi mereu în criză de timp ca şi noi

Acuma, Nod Verde face o treabă chiar bună ca liant între fermă şi masă. Dar producătorii reprezentaţi în reţea şi excelent aleşi fac ceva excepţional!

Spre exemplu, carnivorul familiei a fost totalmente sedus de salamul de vită cu fenicul de la Pasini. Gust rafinat şi perfect echilibrat de carne maturată şi aromată cu condimente meşteşugit potrivite.

Fotocredit: D&P Photography

Eu îmi doream de mult să încerc micro-plantele. Câtă vreme n-am ajuns la ele, mi s-au părut acre – un fel de fiţă de-a animalelor sociale care nu se satură dacă n-au audienţă live online. Dar iată, datorită consătenilor mei din Floreşti, Greenlife România, mă bucur că pot pune energia lăstarilor de broccoli pe câteva bruschete pe care le vom mânca strict între 6 ochi.

Fotocredit: D&P Photography

Iar steluţa noastră, mare mâncătoare de „ouă de vacă”, e bucuroasă să alerge prin farfurie biluţele moi de mozzarella Bonas, zemoase doar atât cât trebuie şi dimensionate parcă special pentru degetele ei.

Fotocredit: D&P Photography

Ne-am înfruptat toţi trei din dulceaţa de fructe de soc de la Dealurile Uilei şi din sosurile fructate Les Mignones de Simon – cel cu vişine, cuişoare şi nucşoară este o adevărată experinţă culinară.

Fotocredit: D&P Photography

Anul acesta am pregătit 180 de răsaduri de roşii, vreo 70 de răsaduri de gogoşari şi ardei capia şi-avem garduri reciclate pentru a căţăra doar jumătate din cele… 300? de seminţe de castraveţi şi dovlecei.

De-a fi vreme bună şi sapa bine bătută, ne-om întoarce la comenzile la cutie doar la toamnă, târziu. Dar cine n-are grădină-n familia apropiată, are una în reţeaua Nod Verde.

Facebook Comments

Comments

comments

You might also like

No Comments

Leave a Reply