Loading...

„Întunericul”. Sau cum să scrii pentru copii un thriller ilustrat cu happy end

recenzie carte ilustrata pentru copii Întunericul de Lemony Snicket

Din spatele foliei în care era închisă cartea, negrul copertei era chiar mai adânc. Cele câteva rânduri de pe verso mi-au promis că va fi o poveste palpitantă. Habar n-aveam că voi citi „Întunericul” cu sufletul la gură!

recenzie carte ilustrata pentru copii Întunericul de Lemony Snicket 3

 

Laszlo locuieşte într-o casă. Întunericul locuieşte în pivniţă.

Într-o noapte, întunericul urcă în camera lui Laszlo, iar Laszlo coboară în pivniţă.

Rândurile astea au făcut mai mult decât un trailer de film. Ilustraţia a potenţat senzaţia de singurătate şi dezolare. Laszlo bântuie singur printr-o uriaşă casă de lemn scârţâitoare şi complet lipsită de alte suflete. Băiatului îi este frică de întuneric. Şi întunericul are o voce!

Vino!

recenzie carte ilustrata pentru copii Întunericul de Lemony Snicket

Pagini întregi încărcate de beznă, de negru total, solid. Şi un dialog pe care l-am citit într-un crescendo de suspans. Întunericul îmi gâtuia vocea. Cred că şi Laszlo păţea la fel, judecând după replicile monosilabice. Atâta doar că el a avut nevoie de mai mult curaj. Eu doar am întors paginile. El a coborât în pivniţă.

Eram prea hipnotizată de întuneric ca să-mi dau seama că intonaţia cu care citeam povestea n-avea deloc cum s-o împrietenească pe steluţă cu el. Şi mai eram şi prea robită reacţiei instinctive ca să pot anticipa ceva bun din partea întunericului.

Corzile încordate ale viorilor din vocea mea s-au rupt. În locul coloanei sonore de thriller a rămas muţenia umirii. Întunericul îl chemase pe Laszlo în pivniţă ca să-i arate unde sunt becuri de schimb!

recenzie carte ilustrata pentru copii Întunericul de Lemony Snicket

Steluţa n-a avut nici o reacţie la prima (şi, deocamdată, ultima) lectură a cărţii. Dar eu am rămas în semi-întunericul din dormitorul nostru minunându-mă cum putem găsi lumina în cele mai neaşteptate şi întunecoase locuri.

Facebook Comments

Comments

comments

You might also like

No Comments

Leave a Reply